Jan Jansen schoenen

Schoenen door mode modeblog


Jan Jansen is zonder twijfel de bekendste Nederlandse schoenenontwerper. Jan Jansen staat bekend om zijn originele, maar vaak ook extreme schoenen.

Ontwerper Jan Jansen zit ondertussen al ruim 45 jaar in het schoenenvak. Hij werd in 1941 geboren in Nijmegen en op 18-jarige leeftijd ontwierp zijn eerste paar vrouwenschoenen. Toch duurde het nog tot 1964 voordat hij zijn eigen schoenenlabel Jan Jansen opzette.


In het vakgebied van Jan Jansen wordt de stijl van zijn schoenen als één van de meest originele en ingenieuze stijlen gezien. Het geheim van zijn ontwerpen zit hem in de constructie. Jansen weet precies het juiste samenspel tussen leest, zool en hak te verwezenlijken. Zijn schoenen zijn hierdoor kustwerkjes waarin hij architecturale hoogstandjes verwerkt.


De schoenen van Jan Jansen zijn opvallend, uitdagend en mooi tegelijkertijd. Om dit te realiseren en voor het creëren van een onverwachte draai gebruikt hij materialen als bamboe, suède en plexiglas en kleuren als pauwblauw, glanzend rood en stralend geel. Maar hoe extreem de ontwerpen ook mogen zijn de schoen zijn altijd draagbaar, al heb je daar misschien wel de nodige lef en oefening voor nodig.


Door de jaren heen heeft Jan Jansen een aantal zeer unieke schoenen ontworpen. Zo creëerde hij in 1969 de klompschoen Woody en in 1973 de bamboeschoen. Iets later in 1981 maakte Jansen nog een hoogstandje genaamd Bruno, deze uniseks schoen is tot nu toe het best verkochte Jan Jansen model ooit. Een andere mijlpijl in zijn carrière bereikte Jansen in 1989 toen hij de schoen met zeefhak ontwikkelde.

De unieke en opvallende schoenen van Jan Jansen worden in beperkte oplage gemaakt. Zijn creaties zijn te koop in zijn eigen schoenenwinkel in Amsterdam, Heusden en Nijmegen.