Dutch Fashion Awards 2009 de show
Ontwerper Sjaak Hullekes is de winnaar van de Dutch Fashion Awards 2009. De internationale jury verkoos Hullekes boven de andere genomineerden Bas Kosters, Iris van Herpen, Mada van Gaans en Jeroen van Tuyl. Maar wat lieten deze veelbelovende modetalenten eigenlijk zien tijden de Dutch Fashion Awards?
In een prachtige Grote Kerk in Den Haag werden vrijdagavond voor de derde maal de Dutch Fashion Awards uitgereikt. Tijdens deze avond streden 5 nerveuze modeontwerpers om de hoofdprijs van 25.000 euro.
De collecties van de verschillende ontwerpers bestond uit mannen- of vrouwenmode en was een combinatie van kunstzinnige ontwerpen afgewisseld met draagbare items. Hoewel in de ogen van het aanwezige modepubliek veel ontwerpen draagbaar waren, vraag ik me af of consumenten daar ook zo over denken. Maar het is allang geen geheim meer als je naam wilt maken in de modewereld het niet gaat om draagbaarheid maar om hoe gek, of zoals ze het in de mode noemen creatief, je ontwerpen zijn.
Winnaar Sjaak Hullekes mocht als eerste zijn werk presenteren. De 18 modellen van Hullekes gingen gekleed in jongetjesmode met dandyinvloeden. Slanke jasjes met strakke broeken of shorts werden gecombineerd met ballerina’s met strikjes.
Mada van Gaans liet als tweede haar collectie zien. Gaans was geïnspireerd door slangen wat zich op de catwalk vertaalde in geplooide stoffen, transparante voile en broeken met franje.
Na Mada van Gaans was het de beurt aan Bas Kosters. Kosters collectie was qua ontwerp misschien niet vreemd genoeg, maar wel draagbaar. Zijn grunge punkstijl spreekt zeker een groot, wellicht wat jonger, publiek aan. De verkoopbaarheid van zijn collectie zal ongetwijfeld ook de reden zijn geweest waarom deze ontwerper de Incubator Award won. Hierdoor komt Kosters collectie binnenkort bij de Bijenkorf te hangen.
Jeroen van Tuyl mocht als vierde ontwerper zijn kunsten tonen. Tuyl showde een collectie met veel contrasterende invloeden. Zo koos hij voor klassieke mannenmode gecombineerd met berenvellen en Indianen franjes.
Als laatste was Iris van Herpen aan de beurt. Herpen was vooraf de gedoodverfde winnaar, hellaas zag zij de Dutch Fashion Award aan haar neus voorbij gaan en kreeg zij slechts de Media Award. Haar collectie was onder andere geïnspireerd door het oude Egypte. Dit zag je terug komen in een soort van mummiecreaties en in aparte hoofdtooien annex maskers. Zelf vond ik Herpens ondraagbare golvende creaties veel weg hebben van uitgerolde dropveters.
De collecties van de ontwerpers waren qua techniek absoluut van hoog niveau. Ook waren en hier en daar creaties bij die het tijdens de verschillende modeweken goed zullen doen. Maar geen één van de ontwerpers kon mijn hart echt veroveren met een creatie waarvan ik zou zeggen “wouw die wil ik hebben.”